La frase rodona

Cap home ès bastant bó per governar a uns altres sense el seu consentiment.
Abraham Lincoln.



En la majoria dels casos la ignorància és una cosa superable, ja que no sabem perquè no volem saber.
Aldous Huxley

sábado, 29 de enero de 2011

Guals

Un carrer del Plá
Tot el Plá de l'Avellá està ple de guals. Cada casa construïda en el sector UP-5 en els últims 30 anys disposa de garatge, sigui privat o comunitari, i per tant disposa del seu corresponent gual i xapa de llicència municipal, per la qual paga Impostos anuals a l'ajuntament de Cabrera.
El que coneix molt poca gent és que l'Ordenança Municipal exigia un tipus de construcció del gual, amb un pendent màxim del 2% i un tipus de vorada triangular de dimensions determinades.
Aquesta Ordenança Municipal va quedar substituïda per l'actual, en la qual es defineix com ha de ser el gual en funció de si la vorera té menys d'1,55 m d'amplitud, entre 1,55 i 2,15 m. o si té més de 2,15 m. Per descomptat, en cap dels tres casos el tipus de bordillo coincideix amb el de l'Ordenança anterior.
Dit amb altres paraules, els guals del Plá són, ara com ara, il·legals ja que no s'ajusten a l'Ordenança actual. En un acte de bondat, l'Ajuntament no ha obligat a ningú a refer el seu gual, però si es pretén fer qualsevol tipus d'obra en ells, seria obligatori adaptar-se a la Llei immediatament. Això suposa també una xapa de gual diferent i un pagament anual superior a l'actual, i per si no fos poc, s'exigeix una fiança "sense tornada" que caldrà dipositar per si en un futur se'ns ocorre renunciar al gual, en aquest cas la fiança s'utilitzaria per llevar la vorada del gual i convertir-ho en vorada normal (no, no és broma, encara que ho sembla).
El curiós del cas és que observant els guals reals, pot veure's que cadascun està fet de forma diferent, segons el constructor va voler en el seu moment, o com el propietari va modificar quan li va venir bé. I comparant els que hi ha amb l'Ordenança anterior, tampoc s'assemblen.
Llavors, a més de ser il·legals ara, ja ho eren pel que fa a l'Ordenança antiga.

Per què l'Ajuntament mai va vigilar la construcció d'aquests guals quan el constructor els estava fent?Per què durant anys s'ha permès que cadascun l'hi modifiqui al seu gust si pagava la llicència d'obres menors, i ara amb la nova ordenança no es poden tocar si no és gastant-se una fortuna?

No hay comentarios:

Publicar un comentario